Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Blo(o)m

Informatie over hoogbegaafdheid

Hier verschijnt regelmatig nieuwe informatie over hoogbegaafdheid; een artikel, een link, een boekentip of een tip voor een spel of leermiddel. In de toekomst worden ook zelf ontwikkelde materialen of leermiddelen aangeboden.

Benjamin Bloom heeft in de jaren vijftig een manier ontwikkeld om denkniveau’s in te delen.

informatie over hoogbegaafdheid

De onderste drie denkniveau’s worden op een reguliere basisschool over het algemeen wel aangesproken, maar de bovenste drie veel minder. En (hoog)begaafde kinderen hebben ook behoefte om hun hogere denkniveau’s te ontwikkelen.
De materialen die hier besproken worden, doen een beroep op die hogere denkniveau’s.

informatie over hoogbegaafdheid

Artikelen

 

 

Boekentip

Antoine De Saint-Exupery: De kleine prins
informatie over hoogbegaafdheidIn dit moderne sprookje vertelt de schrijver en vliegenier over zijn ontmoeting met de kleine prins. Wijs en relativerend zijn de mooie verhalen, die de prins vertelt over de planeet waar hij woont en de andere planeten die hij bezoekt. (Hoog)begaafde kinderen “lezen” in dit verhaal de diepere lagen over de zin van het bestaan en de sociale verhoudingen. Dit boekje is ook zeer geschikt als hulpmiddel bij filosoferen.

Speltip

Pentago Mechanic
informatie over hoogbegaafdheidBevat een speelbord van vier draaibare vierkanten met ieder 3×3 plaatsen om knikkers te plaatsen. Er zijn 36 knikkers bijgesloten.
Het doel is om 5 knikkers van dezelfde kleur op één rij te krijgen, maar elke beurt moet je ook een vierkant draaien. Het is erg verleidelijk om je eigen plannetje te maken, maar ook heel frustrerend als je tegenstander een bordje draait en alles weer verandert. Goed voor het ontwikkelen van strategisch inzicht, het reguleren van emoties, nauwkeurig werken, vooruit denken en nog veel meer.